Honlapon érkező kérdések

Levegőminőséggel kapcsolatos tájékoztatás

A médiában 2024 február 13-án publikált cikkekel kapcsolatosan az alábbi bejegyzésben további információkat szeretnénk közölni.

Az újságcikkben közölt kiugróan rossz beltéri levegőminőségi eredményt 2022 áprilisában mérték a cég Szigetszentmiklósi telephelyén a TOP 500 típusjelű akkumulátorhulladék-feldolgozó berendezés közvetlen közelében. Fontos kiemelni, hogy a csarnoképület beltéri levegőjével nem érintkeznek közvetlenül a dolgozók. Számukra biztosítottak az egyéni védőeszköz juttatási rendben meghatározott, megfelelő védőképességgel rendelkező légzésvédő álarcok, amelyeket kötelesek viselni a csarnokon belül. Ennek folyamatos ellenőrzését a vállalkozás az elmúlt időszakban fokozta, viselésének elmulasztását pedig szankcionálja a dolgozók védelme érdekében. Tárgyi időpontban más pontokon is végeztek levegőminőségi méréseket, és bár az eredmények itt is meghaladtál a határértéket, ezeken a pontokon lényegesen alacsonyabb szennyezőanyag-koncentrációk voltak kimutathatóak.

A vezetőség azonnali intézkedése folytán beszerzésre került a darálógép közvetlen közelébe egy nagyteljesítményű levegőtisztító berendezés. A berendezés megvásárlása és beszabályzása után 2022. augusztus 1-jén újabb akkreditált beltéri levegőminőség-mérések történtek, melyeket az Akusztika Kft. végzett el. A vizsgálat eredménye alapján elmondható, hogy a legkritikusabb munkaállásokon több, mint 95%-kal csökkent a szennyezőanyag-koncentráció a beltéri levegőben a nikkel és kobalt tekintetében, azonban sok esetben ez még mindig határérték-túllépést jelentett.

Az adatok elemzését követően a cég vezetése arra az elhatározásra jutott, hogy megszünteti a beltéri levegő minőségét leginkább rontó TOP 500 típusjelű akkumulátorhulladék-feldolgozó berendezés működését. A darálógép azóta teljesen leszerelésre került. Emellett 2023-ban egy újabb nagyteljesítményű elszívóberendezés került kialakításra, mely minden lehetséges kiporzó forrás elszívásával tisztítja a munkahelyi levegőt. Természetesen a dolgozók egyéni védőeszközei továbbra is biztosítottak, viselésük kötelező.

Az elszívó berendezések kibocsátó kürtői rendelkeznek a területileg illetékes Környezetvédelmi Hatóság engedélyével, az akkreditált emissziómérések minden évben megtörténnek külső vállalkozó bevonásával. A 2023. augusztusában történt mérés kiértékelése ide kattintva megtekinthető. A mérési eredményeket a vonatkozó határértékkel összehasonlítva láthatjuk, hogy még az 5%-át sem éri el a mért érték a levegővédelmi rendeletekben meghatározott határértéknek.

nagyteljesítményű elszívóberendezés

Beltéri levegőtisztító berendezés a cég Szigetszentmiklósi telephelyén

Felhívjuk a sajtó munkatársainak figyelmét, hogy jelen tájékoztatásunkat kizárólag teljes terjedelmében tehetik közzé.

SungEel HiTech